Ontslagrecht
Dijkstra Juridisch Advies is opgericht door mr. Jan Dijkstra. Het bedrijf beschikt over zo’n 30 jaar ervaring op het gebied van met name arbeidsrecht en ambtenarenrecht. Deze ervaring strekt zich uit over zowel het bedrijfsleven als de overheid.
Ontslag met een ontslagvergunning van het UWV
In de praktijk wordt voornamelijk aan het UWV een ontslagvergunning gevraagd als het gaat om zogenaamd bedrijfseconomisch ontslag. Echter ook als het gaat om zaken die te maken hebben met het disfunctioneren van de werknemer kan een ontslagvergunning worden gevraagd. De aanvraag moet worden gedaan bij de afdeling juridische zaken van het UWV. Het UWV toetst in het algemeen de aanvraag zorgvuldig en een dergelijke aanvraag moet dus goed worden onderbouwd. DJA kan u daarbij uiteraard behulpzaam zijn.

Ontslag op staande voet
Ontslag op staande voet is het ultieme middel dat de werkgever tot zijn beschikking heeft. Ontslag op staande voet dient alleen te worden gegeven als andere sancties, zoals een waarschuwing en schorsing, niet passend zijn naar de ontstane situatie.
Er kunnen veel redenen zijn voor ontslag op staande voet, de wet noemt de volgende: verduistering, diefstal, opzettelijke beschadigingen van eigendommen van de werkgever, opzettelijk valse inlichtingen over hoe vorig dienstverband is geëindigd, mishandeling of grovelijke belediging van de werkgever of diens familie en hardnekkig weigeren opdrachten te vervullen.
Ontslag op staande voet moet onverwijld worden gegeven.
Ontbinding door de kantonrechter
De kantonrechter kan de arbeidsovereenkomst uit hoofde van ontbinding op twee gronden beëindigen:
- Dringende reden. Dit zijn de hiervoor genoemde redenen waarop in principe ontslag op staande voet mogelijk is, maar waarbij bijvoorbeeld het ontslag niet onverwijld is gegeven.
- Verandering van omstandigheden. Deze grond is erg ruim. Het komt er in de praktijk op neer dat de kantonrechter op vele gronden om ontbinding van arbeidsovereenkomst kan worden gevraagd.
De kantonrechter toetst de redenen van de ontslagaanvraag en kan de arbeidsovereenkomst vervolgens ontbinden. Indien de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt, wordt meestal een vergoeding voor de werknemer vastgesteld.
De hoogte van de vergoeding hangt samen met de lengte van het dienstverband, de leeftijd van de werknemer en de mate van verwijtbaarheid van de werknemer of werkgever: de zogenaamde “kantonrechtersformule”. Deze formule is per 1 januari 2009 gewijzigd.
In de praktijk biedt de procedure om een ontslagvergunning te verkrijgen via het UWV een grotere mate van onzekerheid of een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd dan de weg via de kantonrechter. Daarnaast neemt de UWV-procedure, in vergelijking met de mogelijkheid van ontbinding bij de kantonrechter, meestal meer tijd in beslag.
Laatste nieuws over ontslagrecht
Ontslagrecht in het nieuws
Als de Eerste en Tweede Kamer ermee instemmen, komt er één eenduidig ontslagstelsel met lagere ontslagvergoedingen (van een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van 6 maanden). Ook komt er een individueel recht op scholing bij ontslag,...